تاریخچه چرخ سفالگری

انسان ها قبل از پیدایش چرخ سفالگری با اعمال نیرو توسط انگشتان دست بر گل نرم به خلق آثار می‌پرداختند.

کمی بعد ایده‌ ای نو شکل گرفت. این ایده به این شکل بود که از برگ یا حصیر استفاده می کردند به طوری که گلی را روی آن برگ یا حصیر قرار می دادند و با چرخاندن آن برگ یا حصیر به نقش و نگار روی گل نرم می‌پرداختند. با این کار  دیگر نیاز نبود خود شخص به دور گل بچرخد.

پژوهشگران معتقد اند که مخترعین چرخ سفالگری سومریان باستان در هزاره چهارم قبل از میلاد بودند و دلیل این ادعا از سوی آنان این است که می‌گویند سفال هایی که به اوروک معروف بودند در زمان سومریان با چرخ های سفالگری ساخته شده بودند.

در حدود ۱۴۰۰ سال قبل از میلاد چرخ های سفالگری ای مورد توجه و استفاده سفالگران قرار گرفت تحت عنوان چرخ های سفالگری گودالی.

بدین گونه بود که دو صفحه چرخان را با محوری متصل می کردند. صفحه ی پایین را درون گودال  و صفحه بالایی می بایست کمی از سطح گودال بالاتر قرار میگرفت و از طریق وارد کردن نیرو توسط پا بر صفحه پایین باعث ایجاد چرخش در صفحه بالا می شد.

بعد از آن کار با چرخ های سفالی را با اضافه کردن پدال و اهرم بهبود بخشیدند و در نهایت چرخ های سفالی برقی ابداع شد که باعث سهولت در کار سفالگر و سرعت بخشیدن به چرخه تولیدات سفال شد.

ماشی سفالگری برقی

اجزای چرخ سفالگری

چرخ های سفالگری یا به صورت پایی و یا به صورت برقی هستند. چرخ سفالگری پایی از دو صفحه چرخان و یک اهرم عمودی که به آن شافت نیز می‌گویند که مسئول ایجاد ارتباط بین صفحه بالا و پایین است ، تشکیل می شود.

چرخ سفالی برقی نیز دارای یک صفحه که محل قرارگیری گل نرم است و یک موتور الکتریکی که وظیفه چرخاندن صفحه را در دور های مختلف را بر عهده دارد.

مزایای استفاده از چرخ سفالگری برقی

با پیشرفت علم و تکنولوژی کار برای آدمی آسوده گردیده است.

از مزایای چرخ های سفالگری برقی می‌توان به قابلیت تنظیم دورهای چرخش صفحه اشاره کرد یعنی می توان چرخش صفحه را در دور های کند ، متوسط و تند تنظیم نمود.

همچنین اجزای چرخ سفالگری برقی قابلیت جدا شدن دارند که امکان شستشوی اجزا را به سفالگر می دهد.

 

نکات مهم هنگام خرید چرخ سفالگری

اگر برنامه‌ای برای خرید چرخ سفالگری دارید حتما به نکات زیر دقت فرمایید:

در ابتدا باید بدانید که در چه ابعادی از سفالگری تمایل به خلق اثر دارید. چرخ های سفالگری در سه سایز خانگی ، کارگاهی و مینیاتوری تقسیم می شود.

اگر قصد کار در ابعاد خیلی کوچک را دارید خرید چرخ سفالگری مینیاتوری را پیشنهاد می‌کنیم و اگر قصد کار در ابعاد متوسط را دارید چرخ سفالگری خانگی انتخاب خوبی است.

چرخ های سفالگری همچنین باید یک سری پارامترها نیز داشته باشند تا چرخی خوب و مطمئن به شمار بیایند.
از جمله این پارامتر را می توان به استحکام دستگاه ، داشتن قابلیت تنظیم دور چرخش صفحه(در چرخ های برقی) ، داشتن قابلیت چپ گرد و راست گرد(برای افراد چپ دست و راست دست) و داشتن گارانتی مطمئن دستگاه اشاره کرد.

همچنین دستگاه نباید با ایجاد سر و صدای بلند مانع از تمرکز سفالگر بر روی کارش شود زیرا سفالگری حرفه ای است که نیازمند تمرکز و دقت است و سر و صدای دستگاه نباید از این دقت بکاهد.

قیمت

قیمت چرخ های سفالگری معمولی در حدود ۵۰۰ تا ۱ میلیون تومان و قیمت چرخ های سفالگری برقی خانگی و کارگاهی نیز در حدود ۲ الی ۵ میلیون تومان می باشد.

چرخ سفالگری مینیاتوری