انسان ها قبل از پیدایش چرخ سفالگری با اعمال نیرو توسط انگشتان دست بر گل نرم به خلق آثار میپرداختند.
کمی بعد ایده ای نو شکل گرفت. این ایده به این شکل بود که از برگ یا حصیر استفاده می کردند به طوری که گلی را روی آن برگ یا حصیر قرار می دادند و با چرخاندن آن برگ یا حصیر به نقش و نگار روی گل نرم میپرداختند. با این کار دیگر نیاز نبود خود شخص به دور گل بچرخد.
پژوهشگران معتقد اند که مخترعین چرخ سفالگری سومریان باستان در هزاره چهارم قبل از میلاد بودند و دلیل این ادعا از سوی آنان این است که میگویند سفال هایی که به اوروک معروف بودند در زمان سومریان با چرخ های سفالگری ساخته شده بودند.
در حدود ۱۴۰۰ سال قبل از میلاد چرخ های سفالگری ای مورد توجه و استفاده سفالگران قرار گرفت تحت عنوان چرخ های سفالگری گودالی.
بدین گونه بود که دو صفحه چرخان را با محوری متصل می کردند. صفحه ی پایین را درون گودال و صفحه بالایی می بایست کمی از سطح گودال بالاتر قرار میگرفت و از طریق وارد کردن نیرو توسط پا بر صفحه پایین باعث ایجاد چرخش در صفحه بالا می شد.
بعد از آن کار با چرخ های سفالی را با اضافه کردن پدال و اهرم بهبود بخشیدند و در نهایت چرخ های سفالی برقی ابداع شد که باعث سهولت در کار سفالگر و سرعت بخشیدن به چرخه تولیدات سفال شد.
pingback صنایع دستی شیراز - گالری آثار هنری و صنایع دستی می دس کار