ابتدا تکه ای از گل را به صورت دایره ای بزرگ برش میدهند و سپس با ایجاد فشار در مرکز آن باعث ایجاد یک حفره بزرگ درون آن می شوند سپس با استفاده از چرخ سفالگری و انگشتان دست به ایجاد نقش و نگار روی آن می پردازند.
بعد از آن نوبت به مرحله خشک شدن می رسد به طوری که گمج ها را در معرض نور مستقیم خورشید قرار می دهند تا عملیات سفت شدن روی آن شکل گیرد.این فرآیند بین ۱۴ تا ۱۵ روز طول میکشد.
بعد از آن گمج ها را در کوره هایی با درجه حرارتی در حدود ۱۰۰۰درجه سانتی گراد نگه داری میکنند.
بعد از آنکه گمج ها را از کوره ها خارج کردند ابتدا کمی صبر میکنند تا دمای گمج ها پایین بیاد و پس از آن نوبت به مرحله لعاب زنی میرسد.
پس از انجام فرآیند لعاب زنی مجدد گمج لعاب خورده را در کوره پخت لعاب قرار میدهند و در نهایت نتیجه این همه تلاش یک گمج لعاب دار زیبا می شود.
حتماً برایتان سوال پیش می آید که منظور از لعاب چیست؟؟منظور از رنگ و لعاب در حقیقت پوشش روشن و براق موجود روی سفال است که سبب زیبایی و استحکام سفال میگردد.
لعاب هارا می توان در انواع مات، براق ،کدر و یا بافت دار تقسیم نمود. همچنین به فرایند قراردادن لعاب بر روی سفال لعاب کاری و یا لعاب زنی می گویند.
یک نکته مهم در رابطه با استفاده از گمج لعابدار این است که قبل از اولین پخت و پز درون آن حتما مقداری روغن به انتهای آن بزنید و درون آن کمی شیر بریزید تا بجوشد.
این کار باعث افزایش استحکام گمج در برابر حرارت می شود.
عالی مطلب خوبی بود