آموزش مجازی سفالگری موضوعی است که در این مقاله به آن می‌پردازیم. سفالگری یکی از لذت بخش ترین کارها است که درآمد خوبی نیز دارد و در این مقاله درباره سفالگری، انواع ابزارها و … صحبت خواهیم کرد.

سفالگری چیست؟

از نخستین صنایع بشر سفالگری می‌باشد. ظرف ها با استفاده از گل رس ساخته می‌شوند. کوزه و پیاله یکی از مشهورترین سفالینه‌ها می‌باشد. سفالین رایج ترین ظروف قبل از شیشه بودند.

خاک رس از مرغوب‌ترین خاک ها است که به دلیل وجود مقادیر بالای آهن در آن، به رنگ سرخ است.خاستگاه آن را گرچه به درستی آشکار نیست ولی از روی یافته‌های کهن سرزمین باستانی سومر می‌دانند.

ظرف‌های سفالی، شاید یکی از قدیمی‌ترین ساخته‌های انسان است. انسان‌های اولیه از آن زمان که به فکر ذخیره آب و غذا افتادند و به خاصیت چسبندگی و شکل‌گیری گل رس پی بردند، ظرف‌های سفالی را به شکل‌های گوناگون ساختند.

امروزه سفالگری تکامل یافته و انسان‌های آفریننده با دست‌هایشان بر ظرف‌های گلی نقش و نگارهایی کشیدند و آن‌ها را با رنگ‌های گوناگون آراستند.

آموزش آنلاین سفالگری

آموزش سفالگری به صورت مجازی

سفالگری به هنر ساخت ظروف سفالی و وسایل سفالی می‌گویند. در سفالگری پس از ساخت وسایل از گل رس توسط هنرمند سفالگر، آنها را داخل کوره گذاشته و به واسطه دمای زیاد کوره و پختن ظروف، ماهیت مواد از گِل رُس به سفال سخت تغییر می‌کند و سخت و محکم می‌شود.

ابزارهای اولیه در سفالگری

سفالگری به هر شکلی که انجام شود (چه به وسیله فرم دهی با دست و چه به وسیله فرم دهی با چرخ سفالگری)، نیاز به تعدادی ابزار ضروری دارد. در ادامه به ابزارهای ضروری سفالگری می‌پردازیم.

ابزارهای سفالگری

حوله:

در هنگام سفالگری همیشه یک حوله پنبه ای با جذب بالا در اختیار داشته باشید. هر زمان که گِل به دستتان چسبید و مزاحم فرم دهی به ظرف شد، می‌توانید با استفاده از حوله دست خود را پاک کرده و به کار خود ادامه دهید. همچنین قرار دادن یک حوله بزرگ پنبه ای بر روی زانوها ایده خوبی است.

چرم یا پوست بز یا گوسفند:

قطعه ای چرم یا پوست یک ابزار عالی برای فشرده سازی لبه بالای ظروف به شمار می‌آید. پیش از هر بار استفاده چرم را مرطوب کرده و پس از استفاده به خوبی آنرا بشوئید.

چاقوی سفالگری:

چاقوی سفالگری چاقویی با تیغه نازک است که در دو نوع سخت و نرم عرضه می‌شود. از این چاقو به منظور پیراستن و آرایش ظروف استفاده می‌شود. نوع سخت آن قابلیت انعطاف پذیری ندارد، در حالیکه نوع نرم آن بسیار منعطف و حالت پذیر بوده و می‌توان آن را به زوایای دلخواه انحنا داد.

سوزن سفالگری:

این سوزن، سوزن بلندی است که دسته ای چوبی یا پلاستیکی دارد. از این سوزن به منظور برش گِل و ایجاد نقش و خطوط بر روی سفال استفاده می‌شود.

سیم قطع کننده:

رایج ترین نوع آن، سیمی است که به انتهای دو سر آن دو تکه چوب به عنوان دسته وصل می‌شود. می‌توان از سیم ماهیگیری نیز به این منظور استفاده نمود. این وسیله در بریدن توده های گِل و تقسیم گِل به قطعات کوچکتر کاربرد دارد، همچنین به منظور جدا کردن ظرف سفالین از چرخ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آموزش مجازی سفالگری

مشته:

در زمان کار با چرخ سفالگری از مشته به منظور صاف کردن گِل و شکل دادن به ظرف استفاده می‌شود. مشته انواع متفاوتی دارد ولی معمول ترین نوع آن از جنس چوب یا لاستیک است و به شکل نیم دایره یا مثلث با گوشه های گرد می‌باشد.

حلقه، سیم و تراش:

در سفالگری با دست از این ابزار به منظور پیرایش و ایجاد نقش و نگار روی ظروف استفاده می‌شود. این ابزار برای کار با چرخ سفالگری توصیه نمی‌شوند چرا که برای کار با چرخ شکننده هستند و مقاومت کافی را دارا نیستند.

ابزارآلات چوبی سفالگری:

این ابزارها انواع مختلف کاردک هستند که در هر دو نوع سفالگری کاربردهای زیادی دارند. از این ابزارها به منظور پیرایش ظروف سفالین استفاده می‌شود.

اسفنج:

ابزار بعدی از آموزش مجازی سفالگری اسفنج است. اسفنج یکی از مفید ترین لوازم سفالگری است. یک اسفنج نسبتاً بزرگ طبیعی یا مصنوعی با کیفیت برای جذب آب اضافی کاربرد فراوانی دارد.

قلمو:

از قلمو به منظور حمل آب و چکاندن در مناطق مورد نظر استفاده می‌شود. همچنین می‌توانید پس از خشک شدن ظرف به وسیله قلمو، آن را رنگ کرده و تزئین نمائید.

کاسه و آب:

یکی از لوازم ضروری در سفالگری کاسه و آب است. چون در هنگام کار با گِل، گِل به دست سفالگر می‌چسبد و مزاحم کار وی می‌شود، سفالگر با تر نمودن دستان خویش گِل را نرم و از دستش جدا می‌کند.

اندازه گیر:

از این وسیله به منظور اندازه گیری وسیله مورد نظر استفاده می‌شود. چون اندازه و ابعاد ظروف ممکن است کم یا زیاد شود، سفالگران با استفاده از اندازه گیر، اندازه دقیق هر وسیله را مشخص می‌کنند و مطابق با آن اندازه ظرف مورد نظر را آماده می‌کنند.

آموزش مجازی سفالگری

جعبه:

ابزارهای سفالگری اغلب کوچک هستند، لذا برای سر و سامان دادن به لوازم و جلوگیری از گم شدن احتمالی، سفالگران برای لوازم خود یک جعبه تهیه می‌کنند. برای این منظور جعبه مقوایی توصیه نمی‌شود، چون احتمال ریختن آب و گِل بر روی جعبه وجود دارد و ممکن است به جعبه شما آسیب وارد شود. برای این منظور بهتر است از جعبه های فلزی، چوبی یا پلاستیکی استفاده کنید.

انواع مختلف گِل رس:

  • کائولن یا کائولین: این خاک رس یه رنگ سفید بوده و از آن به منظور ساخت ظروف چینی استفاده می‌شود.
  • رس بال یا بال کلی: تنوع رنگ زیادی دارد و از رنگ زرد کمرنگ تا مشکی وجود دارد. از این نوع رس نیز برای ساخت ظروف چینی و سرامیک استفاده می‌شود.
  • خاک نسوز: ظروف از این نوع رس، در مقابل دمای زیاد و آتش مقاوم بوده و نمی‌شکند و از بین نمی‌روند.
  • خاک رس خشت: این خاک معمول ترین نوع رس است و کاربردهای فراوانی دارد. برای ساختن ظروف سفالی عادی و ارزان قیمت، از این نوع خاک رس استفاده می‌شود. پس شما با این مقاله می‌توانید به آموزش مجازی سفالگری بپردازید.